Ga naar hoofdinhoud

Soms denk ik dat ik alles nog kan, alleen sluimert er, gelukkig heel langzaam, een chronische ziekte met me mee: MS. Ik heb er vaak geen erg in omdat ik geen MS, maar soms wel last heb van de symptomen ervan. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik elke dag naar mijn werk kan fietsen — en daarvan geniet ik elke dag, ook als het regent 😊

Op mijn werk merkte ik de afgelopen jaren dat functies als leidinggeven mij te veel energie gingen kosten. Best confronterend, maar daar moet je op een gegeven moment wel afstand van nemen. En dat vond ik zeker niet leuk.

Heel veel hooi op mijn vork
Gelukkig kan ik in een groot bedrijf nog zoveel andere functies uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan processen inrichten. Na een opleiding werd ik projectleider, een leuke en uitdagende functie. Maar na een paar jaar kwam ik mezelf weer tegen: ik nam heel veel hooi op mijn vork. In overleg met mijn leidinggevende besloot ik kleinere projecten te gaan doen.

Zelf slingers ophangen
Toen ik weer een stap terug moest doen, kon ik daar met mijn leidinggevende goed over praten. Mijn werk is leuk en uitdagend, dus ik wil nog veel langer blijven werken. Ik krijg er nog steeds energie van.
Natuurlijk zijn er dagen dat je denkt: laten we deze dag maar vergeten, morgen gaat het wel weer beter. Slingers moet ik uiteraard wel zelf ophangen, een ander doet het niet.

Ervaringsdeskundige MS-coach
In overleg met mijn leidinggevende ben ik op zoek gegaan naar een coach. Ik vond het belangrijk dat de coach ervaring heeft met werk én MS. Want binnen ons bedrijf hebben wij ook een coach-pool, maar daar is geen ervaring met MS. Gelukkig stond mijn leidinggevend daar positief tegenover. Voor ik het wist was er bij mij thuis een intakegesprek.

Wat ik zelf wil bereiken
De MS-coach luistert naar mijn verhaal, en naar wat ik zelf wil bereiken. Als eerste mocht ik een week lang mijn dagindeling bijhouden, zowel thuis als op mijn werk. Toen merkte ik dat ik veel op de automatische piloot deed. Ik dacht er gewoon niet over na. Hierdoor kreeg ik inzicht in mijn handelen. En zo gingen we een paar maanden door met opdrachten.

Meer balans tussen werk, energie en privé
Door dit coachingstraject kreeg ik diverse hulpmiddelen aangereikt. Ook zijn mijn inzichten verder uitgediept. Hierdoor is er meer balans tussen mijn werk, mijn beschikbare energie en mijn privé. Dankzij het traject kan ik verantwoord mijn werk doen binnen de mogelijkheden die ik heb. Ik blijf ontdekken waar mijn kracht ligt om een waardevolle medewerker te zijn én te blijven. Ik kan dan ook iedereen die dat nodig heeft een coachingstraject via MS Vereniging Nederland aanraden.

Conny Slotboom

Back To Top