Ga naar hoofdinhoud

Wij begrijpen waar jij over praat, wij hebben zelf MS en werken ook. Misschien heb je veel vragen. Of heb je een steuntje in de rug nodig. Een ervaringsdeskundige MS-coach staat altijd voor je klaar.

De coaches krijgen veel vragen. ‘Wat staat mij te wachten als ik me ziekmeld?’ Die vraag krijg ik regelmatig vertelt MS-coach Maria van Nies. En ook: ‘als ik me ziek meld, moet ik me dan voor honderd procent ziekmelden of gedeeltelijk?’ Mijn advies is: overleg met de bedrijfsarts of je in deeltijd kan werken. Als je voor kortere of langere tijd een stapje terug moet doen, wat is dan voor jou passend? Bedenk daarbij dat het je kan helpen om in het proces te blijven. In mijn opinie is iedereen inzetbaar. Naar vermogen weliswaar. Dus zorg dat je werk hebt dat bij je past zodat het niet alleen energie kost, maar je er ook energie van krijgt.

Ook MS-coach Tamara Bijleveld krijgt veel vragen aan de telefoon . ‘Ik ben er een tijdje uit geweest en nu is mijn werk veranderd’, hoort ze regelmatig.  Wat kun je doen als je te maken krijgt met veranderingen op je werk? ‘Mijn advies is om in gesprek te gaan met je bedrijfsarts en je leidinggevende, en zelf goed aan te geven wat je wel en niet kunt. Zelf het stuur in handen te nemen. Veel mensen zijn onzeker geworden door de diagnose MS en doordat ze uitgevallen zijn. Ik probeer ze dan ‘back on track’ te zetten. Maak je niet te afhankelijk van anderen, en vooral niet van de mening van andere mensen. Blijf denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden.’

‘Dat een werkgever niet mee werkt, blijkt vaak door onwetendheid te komen’, vertelt Sanja de Bruin. Met hoe kun je je werkgever kunt helpen met jou om te gaan, kan een MS coach helpen.  Het advies is persoonlijk, soms kun je open zijn, soms niet. Het gesprek met je werkgever met welke aanpassingen je je werk nog wel kunt doen, bereiden we samen voor.  Bij mensen die recent de diagnose hebben gekregen speelt er vaak meer mee. Het is belangrijk om dat ook te bespreken.

Een paar voorbeelden van vragen waarbij een MS-coach jou kan helpen?

 • Hoe zorg ik ervoor dat ik kan blijven werken?
 • Hoe maak ik mijn MS bespreekbaar bij mijn leidinggevende en collega’s?
 • Welke aanpassingen zijn mogelijk en nodig op mijn werk?
 • Hoe vind ik een andere baan die past bij mijn nieuwe mogelijkheden?

“Spreken met een ervaringsdeskundige geeft vertrouwen. Het klaart de lucht. Fijn om zo snel en helder antwoord te krijgen.”

Tips van de MS-coaches

 • Als je minder energie hebt,  start dan met de ingewikkelde dingen
 • Je collega’s kun je vragen om spullen voor je te pakken en te brengen. Ze willen je vaak graag helpen.
 • Leg je collega’s uit dat je meer energie houdt als ze hun vragen opsparen waardoor ze je minder storen.
 • Door tussen de middag te rusten of door mini-pauzes te nemen, blijft je energie balans beter op peil.
 • Een goede stoel en een prikkelarme omgeving geeft vaak de rust om je werk goed te doen
 • Als je duidelijk aangeeft tot hoe laat je kunt/blijft werken, geeft dat rust. Ga dan ook echt naar huis
 • Thuis even rusten na je werk, kan je batterij weer opladen.

Persoonlijk contact met een ervaringsdeskundige
Wil je persoonlijk advies van een ervaringsdeskundige? Neem dan contact op met onze MS-coaches.

Back To Top