Ga naar hoofdinhoud
MS-coach MS Vereniging Nederland

 MS-coach MS Vereniging NederlandBegin 2012 hoorde ik dat ik dat ik Multiple Sclerose (MS) heb: een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. Maar ik laat me er niet door uit het veld slaan. Het klinkt gek, maar ik was eigenlijk heel blij dat ik eindelijk een diagnose kreeg.

Verschillende artsen stuurden mij van het kastje naar de muur. Het algemene advies: ik moest maar met mijn klachten leren leven. In een specialistisch ziekenhuis in Utrecht kreeg ik eindelijk uitsluitsel.

In het moment leven
De eerste klachten begonnen toen ik 34 was: ik werd wakker en zag geen kleuren meer. Alles was zwart-wit, ik zag vijftig tinten grijs. Dat duurde vijf dagen. Omdat het vanzelf ophield stond ik er niet zo bij stil. Inmiddels heb ik een gezin met drie pubers. Het allerbelangrijkste voor mij is om in het moment te leven. Elke dag moet ik bepalen waaraan ik mijn energie wil besteden. Dit betekent plannen en organiseren.

Dankzij MS-coach weer vertrouwen in eigen lichaam
De voornaamste klachten? Vermoeidheid en slecht lopen. Gelukkig is de ene dag de andere niet. Via een ervaringsdeskundige MS-coach van MS Vereniging Nederland leerde ik hoe ik beter met mijn MS om kan gaan. Mijn leefstijl heb ik grondig aangepakt waardoor ik weer vertrouwen kreeg in mijn eigen lichaam. Ook heb ik nu minder piekergedachten. Ik maak nu bewuster keuzes en ik heb geleerd mijn rust te nemen, en toe te geven aan mijn vermoeidheid.

Mijn belasting en belastbaarheid managen
Ik ben selectief in waarvan ik moe wil worden: dingen die de moeite waard zijn. Ook ben ik assertiever geworden en kan ik beter belasting en belastbaarheid managen. Daarnaast geven bepaalde dingen me ook weer energie. Mijn kinderen bijvoorbeeld. Deze bewuste levenshouding geeft me het gevoel dichter bij mezelf te staan. Mijn chronische aandoening dwingt me goed naar mijn lichaam te luisteren. Hierdoor sta ik veel meer in mijn kracht.

Fijne begeleiding
De begeleiding en coaching van een ervaringsdeskundige coach van MS Vereniging Nederland heeft mij enorm geholpen. Het inlevingsvermogen vond ik erg prettig — ik had het gevoel dat ik goed begrepen werd. Dat maakte het luchtiger om over MS te spreken.

Willemijn van Driel

Back To Top